image
image
image
image
image
image
image
image

Tudta-e?

Tudta-e, hogy gyakran keveredik az emberek fejében, hogy Győrt a „vizek” vagy a „folyók” városaként hívják-e? A négy folyó (Rába, Rábca, Mosoni-Duna, Marcal) találkozásánál fekvő Győr fantasztikus hangulatát és csodálatos természeti adottságát éppen az adja, ahogyan folyói szelíden átölelik a belvárost, és mindenkit folyóparti sétára csábítanak. Győrt ezért évszázadok óta a „folyók városának” emlegetik, nem összekeverendő a „vizek városával”!

 

 

Tudta-e, hogy Győr városának történetében az egyik leghíresebb fogoly – a Rákóczi Ferenc utcai régi városháza börtönében – Jókai Mór regényhősnője a „Lőcsei Fehér Asszony”, Korponainé Géczy Julianna volt? A kémkedéssel vádolt asszonyt hosszadalmas bírósági eljárást követően 1715. szeptember 25-én, 11 órakor az akkori győri vár piacán, a mai Széchenyi téren végezték ki. A hóhér a tömegek szeme láttára bárddal ütötte le szép fejét.

 

 

Tudta-e, hogy a Győri Balett Markó Iván és az Állami Balettintézet akkor végzett növendékeinek alapításával jött létre. Sikert sikerre halmoztak, és halmoznak ma is, hiszen a Győri Balett napjainkban Kiss János, korábbi alapítótag vezetésével, a világ minden pontján öregbíti hazánk, és Győr városának hírnevét. Egyedüli vidéki társulatként „Nemzeti” minősítést viselhet.

 

 

Tudta-e, hogy Karl May minden idők legtöbb könyvet eladó német írója Xántus Jánosról mintázta Old Shatterhand alakját, akinek a nevét Győrben állatkert is őrzi? A levél, amelyben ehhez a nagy utazó és felfedező engedélyét kéri, ma is megtekinthető a Karl May Múzeumban, Drezdában. A Winnetou-történetekben nagy szerepet kap egy bizonyos Henry-karabély, aminek John Xantus névvel ellátott ezüstözött változata jelenleg a Széchenyi téri várostörténeti múzeumban látható.

 

 

Tudta-e, hogy a Győrkőcfesztivál keretein belül megrendezésre kerülő Győrkőc Olimpia azért is van különösen jó helyen Győrben, mert a megyeszékhely az egyetlen magyarországi település, mely olimpiai bajnok polgármesterrel büszkélkedhet? Borkai Zsolt, Győr polgármestere 1988-ban a szöuli olimpián nyert aranyérmet, amikor sérüléssel bajlódva is 10 pontos gyakorlatot mutatott be lólengésben. Nem véletlen, hogy Győrt a sport egyik magyarországi fellegváraként emlegetik.

 

 

Tudta-e, hogy Győr városa ad otthont az Audi magyarországi gyárának? Az Audi a világ egyik legnépszerűbb autógyártója, németországi központja Ingolstadtban található. 2008 óta a német város is egyike a megyeszékhely 10 testvérvárosának. Az Audi Hungaria Motor Kft. több, mint 11 ezer embernek ad munkát Győrben, a világ legnagyobb motorgyárában, ahol az Audi A3 Limousine és immár az A3 Cabriolet sorozatgyártása is csatlakozott a TT sportautóhoz, melyet a világon egyedül Győrben szerelnek össze.

 

 

Tudta-e, hogy mit jelent, hogy Győr az ún. „Aranyháromszögben” található? Bécs, Budapest és Pozsony között szinte félúton, autópályák szomszédságában fekszik a kisalföldi megyeszékhely, amely talán kitűnő földrajzi adottságainak köszönheti, hogy Magyarország legprosperálóbb nagyvárosává nőtte ki magát. Négy reptér (bécsi, budapesti, pozsonyi és közvetlenül a város mellett fekvő péri reptér) és a gönyűi kikötő garantálja, hogy földön, vízen és levegőben is biztonságban megérkezzünk.

 

Tudta-e, hogy nem véletlen, hogy Győrben rendezik meg a Fröccsnapokat? Jedlik Ányos, győri bencés szerzetes először a szikvíz nagyüzemi terjesztésében és palackozásában alkotott nagyot. Mindezek után a szódavizet, akkor még megdöbbentő módon borral kombinálta, így a fröccs feltalálójaként is bevonult a történelembe. Tette mindezt egy legendás fóti szüret alkalmával, barátai Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely és Fáy András társaságban.